Tiszaföldvári Honvédelmi napok

2019-02-22

Beszámoló

Február 18-20-ai Tiszaföldvári sportrendezvény beszámolója.

Az első napon a rendezvény a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében zajlott. Óránként cserélődtek a tanulók a kialakított küzdőtéren, a részt vevők száma a testnevelési órák résztvevőitől függött, ami 40-50 diákot jelentett alkalmanként (összesen: 360 tanulót). Forgószínpad szerűen próbálták ki a kihelyezett sportágakat. Sikerült meglepnünk őket a villámtájfutás, a reakciógyorsaság, a vívás és a lézer lövészet újszerű kihívásaival. A tanulók nagyon gyorsan elsajátították az új sportágak.  A nap végére sokan érdeklődtek, hogy hol lehet ezeket a sportágakat gyakorolni, illetve versenyszerűen űzni. Sajnos itt helyben csak vívás sportágban tudtuk a helyi érdekeltségű egyesületekhez irányítani, valamint elkezdtünk tárgyalásokat folytatni, hogy egy lövészeti szakkör alakuljon az egyik helyi iskolában.

A második napon a Homoki Általános Iskola tornacsarnokában próbálhatták ki sportágainkat a diákok. Ebben az iskolába sok hátrányos helyzetű gyermek tanul, akiknek nagy kihívást jelentett az új, számukra ismeretlen sportágak megismerése. A kis létszám előnyt jelentett, mert többet gyakorolhattak és így a nap végére elsajátították a sportágak alapjait a programban résztvevők.

A harmadik napon az Ószőlői Papp Bertalan Általános iskola tornatermébe költöztünk át. Mivel már két napja a városban tartózkodtunk az itteni diákok már tudtak arról, hogy milyen érdekes napnak néznek elébe, nagyon vártak minket.

A gyerekek itt is nagyon élvezték az ötféle sportág kipróbálását. Legjobban a mozgásos feladatokat szerették, vissza-vissza lopóztak a többi feladattól, külön versenyre hívva társaikat. Sok gyereknek külön szurkolótábora is akadt kiabálva, gesztikulálva biztatták társukat.

Ezen technikai sportok kipróbálása során a tanulók játékosan sajátították el a térképismeretet, a tájékozódást, a vívás alap védéseit és a lövészet finom motoros mozgásait. Ezen kívül fejlesztették még a reflexüket, türelmüket, ügyességüket, taktikai készségüket, küzdőszellemüket. Ezek a készségek fontosak mindennapi életükben, ha segítséget kell nyújtani, egy balesetnél, vagy, ha egy kirándulás alatt eltévednek stb.

Összességében jól sikerült a három nap, sok tanulót megmozgattunk, felkeltettük az érdeklődésüket az általunk nyújtott sportágak iránt. Jó volt látni, hogy segítik, biztatják egymást az egyes feladatok kipróbálásakor, örülnek egymás sikerének.

 

1 2 3 4 5 6 7